Jag är heller inte svensk…

Kategori: Svensk politik av Ardavan Khoshnood, 2014-12-16

Taggad: , , , , , , , , , , , ,

Sverigedemokraternas Björn Söder, tillika Riksdagens talman, hade en mycket intressant intervju med journalisten Niklas Orernius i DN. Jag har träffat Björn vid några tillfällen. Jag har även vid ett tillfälle träffat Niklas Orrenius, då intervjuade han bland annat mig. Jag har uppfattat Björn som en sympatisk person med en stark kärlek till sitt fosterland, Sverige. Niklas har jag uppfattat som en duktig och driven journalist som alltid betett sig hederlig mot i alla fall mig.

Björns utsagor i DN har väckt starka känslor. Jag anser att intervjun är enormt intressant, inte minst då jag brinner för frågor gällande nationalism och nationalitet. Det som Björn diskuterar är svårt, inte minst då vi lever i ett land där nationalism och kärlek till fosterlandet är tabu. Jag förstår helt vad Björn säger. Eller… jag tror att jag förstår vad Björn säger. Jag har inte pratat med honom. Jag har lite frågor men av hans tidigare artiklar och utsagor att döma så tror jag att jag förstår vad han menar. Och just därför tycker jag att det är märkligt att reaktionen mot det som Björn säger har blivit så starkt. Eller, kanske inte. Det är främst vänstern och liberalisterna som reagerat kraftfullt mot det som sagts och det förstår jag också. Det är en fråga om ideologi.

Faktum är att vänstern ogillar kapitalism i alla dess former. Liberalisterna ogillar planekonomi i alla dess former. Inte värre med det, eller hur? Så är det också med frågan om nationalism. Vänstern och liberalisterna har en universell ideologi, man motsätter sig gränser, nationer och nationalism. Nationalisterna motsätter sig universalismen.  Det är alltså en ideologisk fråga!

Det som Björn Söder säger om att kurder eller samer ej är svenskar, förstår jag helt. Och jag förklarar det även i en intervju som jag hat med just Niklas Orrenius i Sydsvenskan. Jag är Iranier. Jag känner mig 100% som iranier. Jag är inte svensk. Jag kommer aldrig bli svensk. Jag vill inte bli svensk. Jag trivs alldeles utmärkt att vara Iranier. Och nej, jag är inte svensk-iranier… Vad betyder ens det? Varför vill ni förminska min nationalitet? Varför vill ni tvinga mig att bli svensk? Jag uppfattar denna tanke och denna process som HÖGST RASISTISK. Se mig för den jag är: En Iranier som nu lever i Sverige! Därför anser jag det är högst anmärkningsvärt och intressant när samerna själva inte ens anser de är svenskar. (Länk 1. Länk 2) De säger alltså exakt det som Björn säger… Med ett undantag; Björn Söder attackeras svårt i media, men de samer som säger det själva klarar dig. Det är där frågan kommer om hur neutral media egentligen är. Ta till exempel Sydsvenskan som just nu har denna urlöjliga nyhet som en av sina “Topp Nyheter”.

Med det sagt… Älskar jag Sverige? Betydligt mer än många Svenskar. Hade jag gått ut i krig för Sverige? Utan att tveka. Ligger min lojalitet hos Sverige? Till 100%. Vad är viktigast för mig vad gäller Sverige? Dess nationella integritet, säkerhet och dess stolthet samt storhet. 

Denna frågan är dock enormt svårt. Trots att det finns fakta enligt mig att en Kines är en Kines och inte en Syd-Afrikan, så finns det ju även en dimension som handlar om individen själv och vad denna känner. Jag känner faktiskt människor som är födda i ett annat land, har ett annat kultur, men känner sig som en etnisk svensk.

I min värld fungerar det så här: Ett land har en unik historia, kultur och tradition. Dessa är viktiga. Mycket viktiga enligt mig. Än viktigare enligt mig är det lag som landet vilar på. Landets lagar är vanligtvis kopplad tät ihop med landets traditioner och kultur. Trots att jag inte är Svensk så bor jag här. Jag har fått min utbildning här. Jag har bott nästan hela mitt vuxna liv i det här landet och känner en enorm lojalitet till Sverige. Jag respekterar det här landets traditioner, kultur och främst lag. Jag älskar Sverige såpass mycket att jag även valt att engagera mig politiskt.

Således menar jag att, kalla dig vad du vill, tro vad du vill, svensk, iranier, turk, tysk eller vad du nu är. Och vill du hit till Sverige? Behöver du skydd? Då ska vi banne mig ta emot dig och visa medkänsla och medmänsklighet. Vi har det bra här i Sverige och vi kan absolut dela med oss. Frågan om hur mycket det kostar bryr jag mig egentligen inte om. Kostar det alldeles för mycket? Låt det kosta. Vi får rent av leva sämre. MEN… man tar seden dit man kommer. Det tror jag starkt på! Och man respekterar det nya landets traditioner, kultur och främst lagstiftning. Det är det som gör att vi tillsammans kan bygga upp detta fantastiska land som vi valt att fly till/flytta till/invandra till. Faktum är att, hur än vi vrider och vänder på det så är vi till syvende och sist, människor allihopa! Människor med en okränkbar värde och värdighet.

En sista punkt jag vill beröra är vänsterpartisten Rosanna Dinamarcas agerande i riksdagen som är ett enormt svek mot den svenska demokratin. Hon anser ej att Björn Söder är hennes talman, så hon kallar inte Söder för “Herr Talman”. Detta betyder alltså att Löfven, som jag inte röstade på, inte är min statsminister och jag ska alltså ej titulera honom statsminister. Vidare gillar jag inte att polisen hindrar mig från att jag rånar och misshandlar andra… För de är banne mig INTE mina poliser. Och just det. Jag struntar fullständigt i svenska lagstiftningen för det är INTE min lagstiftning…. Men så tänker ju inte jag. Jag är normal. Jag är hederlig. Trots att Löfven ej fick min röst, är han landets Statsminister. Han har fått svenska folkets förtroende och det kommer jag respektera. Jag respekterar även Rosanna Dinamarca som en av sveriges riksdagsledamöter. Folket har röstat på henne. Jag gillar inte henne. Jag avskyr hennes åsikter, men jag respekterar henne som landets riksdagsledamot. Det kallas hederlighet och respekt för demokratin. Och på just den punkten har vänsterpartiet och dess ledamöter mycket att lära.

Kommentarer:

17 svar till “Jag är heller inte svensk…”


 1. Du skriver så fantastiskt och sant. Jag är en svårt sjuk 70-årig man, som mött vårdpersonal från många länder. Av de som vårdat mig har ca 30% varit utlandsfödda.
  Med två undantag har de gjort glänsande insatser.
  I sakfrågan är det väl så att samerna inte vill vara svenskar. De har begärt statligt understöd för att behålla sitt språk, sin kultur och sin särart. De begär alltså skattebetalarnas stöd för att slippa vara svenskar!
  Min kusin Bob i USA är född av andra generationens svenskar i USA. Han är medborgare i USA och tjänstgjorde under Korea-kriget i US Army. Likväl anser han sig vara svensk.
  Min hustru är från Laos. Hon är vice ordförande i SD lokalförening, fd kommunfullmäktig (SD), nu kommunrevisor (SD) och ledamot av Sveriges kommuner och landsting (SD). Hon ser sig inte som svenska, utan en i Sverige bosatt laotiska, som förvärvat svenskt medborgarskap.
  Allt är inte svart eller vitt.


 2. Wow!
  Wat een vreselijk goed stuk schrijven. Zo voel ik me ook als Nederlander in Zweden,


 3. Applåd.


 4. Tack för en fantastiskt bra debattartikel
  Att ta seden dit man kommer och respektera demokratin är verkligen det viktiga.
  Spelar ingen roll om det gäller ett land eller riksdagen.


 5. Lysande uttryckt, Ardavan! Stort tack!

  //Anders Moberg


 6. […] Läs vad ännu en invandrare anser om att påtvingas en identiet av PK […]


 7. Himla bra inlägg! Det är snarare näst intill en tankegång från 30-talet att tro att alla vill vara svenskar, som att vi är nån slags överlägsen “ras” som alla eftersträvar att få tillhöra. Var jag än flyttar i världen kommer jag alltid att vara svensk, precis som du alltid kommer vara iranier.


 8. Väldigt bra skrivet. Bland det förnuftigaste jag läst på länge. Gratulerar att du i den allt virrigare debatten i Sverige har kunnat behålla din tankeskärpa !


 9. Mycket tänkvärt i det du skriver,min fru philippine men svensk medborgare är inte svensk,men kan sjunga alla verserna i Du Gamla Du Fria.


 10. en alldeles förbaskat bra blogg avseende det pågående drevet mot söder. Varför inget drev mot exempelvis Dinamarca som bryter mot riksdagens regler? Vad är fet som är så fruktansvärt med att SD vi kl minska invandringen till exempelvis Tysklands nivå? Varför vill vänster och MP ta in fler invandrare – för att få deras röster eller ved är det verkliga motive? Men som sagt din blogg var berömvärd


 11. Hej, och tack för en otroligt bra och välskriven artikel (Y)…Du fick med otroligt mycket som jag själv önskat jag kunnat/vågat skriva…
  GOD JUL
  ANNA


 12. ok Mr. Expert iranier. Är själv från Iran, min hustru från Sverige, vad är då våra barn?


 13. Ett mycket bra inlägg i debatten. Det nyanserar det hela och ger en skarpt intryck. Jag är svensk och bor i Schweiz och känner mig oerhört stolt att vara just svensk, men självklart så måste jag följa de normer, seder och bruk som man har här. Om inte….!?


 14. Till Kalle Banan: Dina barn är då halv iranier och halv svensk.


 15. Du nämner att du löst och träffat Söder. Kanske hans uppmärksammade blogg-inlägg där han kallade homosexualitet för en sexuell avart och jämförde homosexualitet med tidelag och pedofili! Sympatisk kille den där Söder. Jag trodde du hade bättre personomdöme Ardavan. Eller osar det kristdemokrati?

  Problemet är inte om folk känner sig som iranier eller svenskar eller som homo eller hetero. Problemet är att Söder tar sig rätten att bestämma vad som är korrekt. Han tar sig rätten att definiera begreppet “svensk”. Detta är odemokratiskt om något. Det är ju något som redan är definierat i lagtext. Vart vill han komma? Var ska det sluta? Andra, tredje generationens invandrare? Flytande svenska? Korrekt grammatik? Nästa steg är att de som inte vill “assimileras”, dvs sådana som hellre känner sig som iranier skickas ut. Eller varför inte döms till dödstraff som ju den sympatiske Söder förespråkar ska finnas i den Svenska straffskalan.

  Med lite eftertanke är det kanske inte så konstigt att Dinamarca, vars åsikter du uppenbarligen inte gillar lika mycket som Söders, bryter mot gammal praxis. Tänk fritt Ardavan, tänk större och gärna lite längre nästa gång.


 16. Hej Ardavan,

  antar du fortsatt håller med Söder i hans agereande och uttalanden. Senast om “Fredens religion som nu visat sitt rätta ansikte”? Eller kanske är det han, SD och kristdemokraterna som visar sitt rätta ansikte?


 17. Till Lars:

  Islam är en religion, precis som Kristendomen, Judendomen m.m. Jag har inte så mycket till övers för religioner i allmänhet. Alla ska dock få lov att tro på vad än dem vill så länge dem ej bryter de mänskliga rättigheterna eller de lokala lagstiftningarna.

  Med det sagt är dock Islamism en ideologi som är totalitär och skall bekämpas. Man behöver bara se på Iran.

Lämna en kommentar