Ardavan Khoshnood

  • Öka teckenstorlek
  • Förvald teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Home Mina skrifter Jag avslöjade den moderata riksdagsmannen!

Jag avslöjade den moderata riksdagsmannen!

Skicka sidan Skriv ut PDF

Sydsvenskan avslöjade under förra veckan att en moderat riksdagsman med namnet Reza Khelili Dylami deltog på en konferens till stöd för den islamiska republiken i Iran. För många svenskar kom detta som en chock och stora protester har förts fram till moderaterna. För det iranska samhället i Sverige dock var detta inte överraskande, och absolut inte för undertecknad. Redan innan valet 2006 avslöjade jag att Reza Khelili Dylami hade ett nära samarbete direkt med den islamiska republikens ambassad i Lidingö.

Innan valet 2006 kom det till min kännedom att en iranier med namnet Reza Khelili Dylami kandiderar till riksdagen för Moderaterna. Detta spred sig ganska fort bland det iranska samhället i Sverige och jag påbörjade då en kampanj för att upplysa moderaterna om Dylamis nära samarbete med den islamiska republiken i Iran. Alla protester i form av telefonsamtal, brev, fax och mail gick till dåvarande partisekreteraren Sven-Otto Littorin som för knappt en månad sedan avgick från sin post som arbetsmarknadsminister.

Varför blev då den iranska oppositionen och jag panikslagna av detta? Dylami bodde till en början i Malmö där han hade grundat en organisation som kämpade för att störta regimen i Iran. Så småningom flyttade Dylami till Stockholm. Och under år 2004 startade han ”Skandinaviska-Iranska handelskammaren” förkortad Scan-Iran. Handelskammarens mål var och är att öka handeln mellan Skandinavien och då främst Sverige med den islamiska republiken som i mer än 30 år styrt Iran med järnhand. Att även IRNA (Islamic republic of Irans News Agency) som är under direkt kontroll av den islamiska republikens president och således den andliga ledaren, glatt i sina nyheter meddelade att Reza Khelili Dylami grundat Scan-Iran är ett annat bevis på den nära kontakt Dylami hade och har med regimen i Iran och det förtroende som Teheran har för Dylami.

Skandinaviska-Iranska handelskammarens kontor i Stockholm pryds med den islamiska republikens flagga. Inte nog med det, så jobbar på kontoret kvinnor som bär slöja. Det är dock inte bara kvinnorna som jobbar där som måste ha slöja och respektera de islamiska lagarna i Skandinaviska-Iranska handelskammarens kontor i Stockholm, men även kvinnor som besöker handelskammarens olika seminarier, måste ha slöja på sig.

I juni 2006, alltså tre månader innan valet, hade Scan-Iran ett seminarium då även den islamiska republikens ambassadör Hassan Ghashghavi var närvarande och till och med höll ett tal där han bland annat prisade Dylami för hans ”stora arbete och kärlek för islamiska republiken Iran”. Se bilderna här (Dylami som hälsar alla välkomna), här (Islamiska republikens ambassadör 1), här (Islamiska republikens ambassadör 2) och här (Islamiska republikens ambassadör 3). Imponerande vilket förtroende diktaturen i Iran har för Reza Khelili Dylami.

Den islamiska republiken av Irans stora förtroende för denna moderata riksdagsman visar sig dock vara betydligt större än vad vi trott. I samtal som jag fört med Per Hedblom vid ”Invest in Sweden Agency”, ISA, kommer det fram att det är Reza Khelili Dylami som arrangerat det möte som Hedblom haft med ingen mindre än den islamiska republikens ambassadör i Lidingö den 9 augusti 2006. Och inte nog med det, Dylami var själv närvarande vid detta möte. Intressant att påpeka är att ISA är en myndighet under utrikesdepartementet med uppdrag att genom information och kontakter aktivt medverka till att utländska företag investerar i Sverige. Det är av stor vikt att nämna, att Hedblom själv aldrig var i kontakt med den islamiska ambassaden vad gäller arrangemanget för detta möte. Det var enligt Hedblom, Dylami som skötte absolut allting.

Efter valet 2006 kom Alliansen till makten. I samband med det fick även Reza Khelili Dylami en plats i den svenska riksdagen. Undertecknad skrev under denna tid ett tiotals artiklar som publicerades på min egen hemsida, blogg och i andra media. Läs bland annat min artikel om Reza Khelili Dylami på ”Newsmill” och en annan av mina artiklar på ”SVT Debatt”. Jag skrev även flera brev till den nya regeringen om att det är högst opassande att ha en anhängare till regimen i Iran, i den svenska riksdagen. 26 december 2006 skrev jag ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt där jag bland annat skrev följande: ”Efter valet 2006, då Alliansen segrade och Khelili kom in i riksdagen, påbörjade jag ännu en ny kampanj mot honom som fortfarande pågår. Genom denna kampanj har jag avslöjat Khelilis samarbete med den islamiska regimen i Iran. Med detta brev hoppas jag att du tar hela den här händelsen med Khelili på allvar… Men när allt väl kommer ut om hur Khelili samarbetar med den iranska regimen… säg då inte att ni ej visste, för då kommer även den svenska regeringen behöva stås till svars.”

Reza Khelili Dylami har dock inte varit i blåsväder endast vad gäller hans nära och vänskapliga kontakter med den islamiska republiken i Iran, men efter närmare undersökningar kunde jag bland annat avslöja att Dylami gjort sig skyldig till tvegifte vilket uppmärksammades av Kvällsposten och Svenska Dagbladet.

Samtidigt som Dylami satt i den svenska riksdagen, fortsatte han sitt arbete som ordförande för Scan-Iran. Den 15 januari 2007 avslöjades det att det hölls en kongress i Teheran angående islamiska regimens handelssamarbete med Skandinavien. Icke så överraskande var arrangören bakom denna kongress ”Skandinaviska-Iranska handelskammaren”. På bilden kan ni se hur Irans statliga TV intervjuar Dylami. Värt att nämna är att kongressen hölls i lokaler som tillhör det iranska utrikesdepartementet.

Intressant i det hela är att november 2007, erbjöd Västerbottens handelskammare en affärsresa till Iran. Där skrev handelskammaren på handelsavtal med regimen i Iran. Bakom detta låg förutom Reza Khelili Dylami även folkpartisten Abbas Hazheer som ni kan se på bild.

Fredrik Malm har i sin artikel på ”Newsmill” avseende Reza Khelili Dylami skrivit följande: ”Givetvis står varken Moderaterna, Alliansen eller Sveriges Riksdag bakom Khelili Dylamis agerande.”

Det är ingen tvekan i det faktum att varken Alliansen eller Sveriges riksdag står bakom Dylamis agerande. Vad gäller Moderaterna är jag dock något mer tveksam. Detta då Johannes Carlsson, politisk tjänsteman för Moderaterna, i ett utspel skriver: Reza Khelili Dylami står helt bakom regeringens hållning gentemot den iranska regimen. Jag kan inte undgå tänka hur det kan vara möjligt när Dylamis mål är att stärka regimen i Iran och öka handeln med det samma, medan regeringen skrivit under på hårdare sanktioner mot regimen i Iran.

Det är på hög tid att Moderaterna pratar klarspråk vad gäller deras relationer med den totalitära islamiska republiken i Iran!

Ardavan Khoshnood
Riksdagskandidat Kristdemokraterna

Senast uppdaterad: Lördag 14 augusti 2010 19:40  

Letar du efter något?

Ardavan i media

04 april 2017

9 av 10 anser att patientsäkerheten är hotad på akuten i Lundd

Sjukhusläkaren - http://www.sjukhuslakaren.se/9-av-10-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad-pa-akuten-i-lund/

01 april 2017

Nio av tio läkare på akuten anser att patientsäkerheten är hotad

Sydsvenskan - http://www.sydsvenskan.se/2017-04-01/nio-av-tio-lakare-pa-akuten-anser-att-patientsakerheten-ar-hotad


27 februari 2017

Detektivarbete är Ardavan Khoshnoods passion

Malmö Högskola - https://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2017/Detektivarbete-ar-lakaren-och-kriminologen-Ardavan-Khoshnoods-passion/

Intressant

Farsi English