List

Det är få som inte hört talas om försvinnandet och nu bortgången av journalisten Kim Wall. En tragisk händelse. Mina tankar går till hennes familj som just nu befinner sig i ett helvete.

Ur ett kriminologiskt perspektiv är Kims försvinnande och numera hennes död, av en sådan art att den väcker uppmärksamhet.

För dem av er som inte är helt insatta i händelsen, så kan ni läsa en bra sammanfattning här av Sydsvenskan. Mycket kort: Kim Wall träffar den danska uppfinnaren Peter Madsen för att skriva en reportage om Madsens u-båt. Hon följer med honom i u-båten. Dagen efter sjunker u-båten. Madsen räddas ur vattnet och menar att han dagen innan släppt av Kim. Senare ändrar han sin historia och berättar för rättegången att Kim avled efter en olycka och att han “begravde” henne till sjöss. Igår hittades en torso av en kvinna. Alltså ingen huvud, ben eller armar. Idag bekräftade DNA att det är Kims kvarlevor som hittats. Enligt danska polisen ska det ha varit metall hängt på kroppen så den sjunker djupt till sjöss.

Jag har följande tankar:

  • Vad än som hänt i u-båten som bidragit till Kims död, kan med största sannolikhet ej ha varit planerat av Peter Madsen. Hela berättelsen som media och polisen hitintills lagt upp, talar tydligt för att allt Madsen gjort efter Kims död, har varit i ren panik. Han har agerat väldigt oorganiserad. Inte minst gäller det hela spektaklet med u-båten som sjönk, där polisen mycket tydligt kunde konstatera att det var avsiktligt från Madsen.
  • Efter Madsen råddas, hölls ett kort förhör med honom om vad som hänt och sedan får Madsen gå. Enbart kort tid efter, några timmar, bestämmer sig polisen för att gripa honom för dråp på Kim Wall. Varför? Vad var det som hände under de få timmar som gick sedan förhöret med Madsen som gjorde att polisen direkt misstänkte något fuffens? Kim hade anmälts försvunnen av sin pojkvän. Var det bara så att man frågade Madsen var Kim är och polisen inte köpte hans historia om att hon släppts av redan dagen innan? Varför skulle inte polisen tro honom? Jag är av den tro att något hände under dessa timmar som gjorde att polisen direkt misstänkte att något är galet. Vad polisen visste då, det vet jag inte.
  • Ännu en punkt som talar för att det som hände i u-båten var oplanerad, är det faktum att Madsen är utbildad med en relativ hög IQ får vi väl ändå säga. Och en hel del talang för kreativitet med tanke på hans bakgrund. Att så agera såpass oorganiserad är ovanligt. Därför talar det ytterligare för en oplanerad händelse i u-båten.
  • Med hänsyn till förra punkten är då frågan, var det en olycka? Fullt möjligt att det var det, men det kan vi enbart spekulera om. Det som talar för en olycka, är Madsens oorgansierade ageranden. Det som dock talar för att det INTE var en olycka, är att Madsen (enligt polisen) har avsiktligt sjunkit sin ubåt samt det faktum att man hittat Kims kvarlevor, styckade och skadat på ett sådant sätt att man har velat gömma kroppen under vatten för gott. Detta agerande talar mer för ett avsiktligt brottsligt handling än en olycka.
  • Med tanke på förra punkten, kommer vi nog till det absolut mest häpnadsväckande med Peter Madsen: Det är mycket ovanligt att någon debuterar med våldsbrott genom att göra sig skyldig till ett så grovt brott där man styckar ett kropp på ett sådant brutalt sätt. Det är också välkänd inom den kriminologiska litteraturen att ju äldre man blir ju mindre är risken för att man begår brott, inklusive grova våldsbrott. Peter Madsen är 46 år gammal. Att som 46-åring debutera med sådant brott är extremt ovanligt. Min fråga är därför: Har Peter Madsen gjort sig skyldigt till sådana brott innan? Detta är något som polisen absolut måste titta närmare på.
  • Och vad är det som har hänt? Det vet vi inte. Allt vi/jag säger är inget annat än spekulation, men en fråga som jag sett komma upp i olika forum, är huruvida Madsen drabbats av en allvarlig psykos och gjort sig skyldigt till ett sådant brott. I min värld, med tanke på min erfarenhet från vården och inte minst rättspsykiatrin, så är det mycket sällsynt att en person med psykos kan agera så som Madsen sägs ha agerat. Han kan absolut ha fått psykos och mördat Kim, men att han sedan med denna psykos haft förmåga att planera att stycka henne, sätta metall på henne, sänka u-båten m.m. är väldigt osannolikt. Fullt möjligt att Madsen kanske uppfyller några kriterier för någon psykiatrisk diagnos, men att det skulle vara en psykos-sjukdom har jag mycket svårt att tro.

  Posts

1 2 3 5
november 14th, 2018

Overcrowding at the Emergency Department

The Swedish Medical Journal. Läkartidningen, arranged a seminar in Stockholm on the 13th of November 2018, with focus on Emergency […]

november 1st, 2018

Iranian Terrorism in Denmark

Few of you have missed that an Iranian man with Norwegian citizenship has been arrested by the Swedish Security Police […]

november 1st, 2018

”Irans agerande i Sverige behöver kartläggas”

En man har gripits i Göteborg misstänkt för förberedelse till mord av exiliranier i Danmark. Den viktigaste frågan är huruvida […]

oktober 31st, 2018

Iranier gripen i Göteborg

Få av er har missat att en norsk medborgare med Iransk bakgrund gripits av Säkerhetspolisen i Göteborg. Han misstänks samarbeta […]

oktober 25th, 2018

Rekordmånga unga män skjutna till döds

I onsdags släppte Socialstyrelsen en rapport om att rekordmånga unga män (15-29 år) har skjutits till döds under 2017. På […]

oktober 23rd, 2018

Kritik mot svensk gränskontroll

Nyligen rapporterade Ekot att EU kraftigt kritiserar svenska gränskontroller. Svenska Dagbladet skriver nu en reportage om detta där jag intervjuats. […]

oktober 21st, 2018

Skottlossningarna i Malmö sjunker…

Idag har jag skrivit en debattinlägg på Aktuella Frågor i Sydsvenskan gällande att skjutningarna i Malmö under 2018 sjunkit med […]

september 22nd, 2018

Bevara den akademiska friheten

På grund av den kontrovers som skapats kring Professor Hesslows föreläsning på läkarutbildningen vid Lunds Universitet, har även jag skrivit […]

juni 21st, 2018

Räknas detta som mutbrott?

De flesta av er känner till studieförbundet Ibn Rushd. I deras ideplattform går det att läsa följande: Ibn Rushd Studieförbunds […]

maj 20th, 2018

Shootouts in Skåne, part II

In part I, I stated that from 1st of January and until 6th of March, 2018, there were 7 shootouts […]