List

Under 2012 var jag en av de mest aktiva mot böneutropet i Fittja. Dels intervjuades jag av Sveriges Radio, dels omnämndes jag i persisk-språklig media (se delen Redaktionellt på min hemsida). Jag blev även inbjuden till Malmö Högskola av Alhambra Malmö Muslimska Studentförening, där jag deltog i en debatt gällande just böneutrop. Debattörerna var indelade i två läger; de som är emot böneutropet (Ardavan Khoshnood och Lars Åberg) och de som är för böneutropet (Adrian Kaba, Salahuddin Barakat och Peter Hervik). Debatten kan ses i sin helhet på Agora Malmös youtube sida.

I samband med mina mediala utspel mot böneutrop, engagerade sig även Tro och Solidaritet i mina utspel. Vad är då Tro och Solidaritet. Saxat från deras hemsida:

Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS) är en av Socialdemokraternas fem sidoorganisationer […].

STS består av människor från många trostraditioner, kristna såväl som andra. Vi har också medlemmar som inte är troende, men som uppskattar vår politik och ideologiska profil. Man brukar säga om oss att vi är ”lite rödare, lite grönare”.

STS politiska riktlinjer är byggda runt tre områden: ”Ett samhälle för alla”, ”Internationell solidaritet” och ”Hållbar utveckling”. Vi har ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter och social rättvisa. Vi ser religionsdialog som en viktig metod för att motverka antisemitism, islamofobi och annan rasism. Vi har gått i bräschen för kritiken mot de nya hårdare asylreglerna. Vi arbetar för fortsatt militär alliansfrihet och ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle. Internationellt har vi ett mångårigt engagemang i Mellanöstern, särskilt i Israel och Palestina.

Tro och Solidaritet publicerade  en debattartikel kring frågan om böneutrop som skrevs av Mohammad Fazlhashemi. Fazlhashemi är professor i idéhistoria vid Umeå Universitet och en anhängare av den islamiska regimen i Iran. Inte så konstigt ansåg han att mina åsikter var “rasistiska”. Tyvärr fick jag inte av Tro och Solidaritet möjlighet att bemöta Fazlhashemis anklagelser.

Tro och Solidaritet skrev också en artikel om mina tankar där jag intervjuades- Av någon märklig anledning intervjuades också Lars Thunberg.  Thunberg var då och är fortfarande kommunalråd i Helsingborg för Kristdemokraterna och sitter även i KD:s partistyrelse. I sin intervju så sa han att det jag (=Ardavan) sagt om böneutrop och att det inte borde tillåtas är grund för att jag ska uteslutas ur partiet. Självklart uteslöts jag inte ur partiet och har fram till bara två månader sedan varit vice ordförande för KD i Malmö.

Med det sagt, så är det en börda att ligga steget före politikerna.

Idag har nämligen KD:s partiledare Ebba Busch Thor sagt att Kristdemokraterna tar ställning mot böneutrop. DN skriver:

Sedan Stiftelsen Växjö muslimer ansökte om tillstånd för att sätta upp en högtalare och sända ut böneutrop från sin moské har debatten rasat och spridit sig från debattsidorna och Facebookgrupperna i Växjö till politikerna i riksdagen.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor uppmanar nu sina partiföreträdare att rösta nej till böneutrop ute i Sveriges kommuner.

Det som jag alltså kämpade så mycket för under 2012, alltså 6 år sedan, tycker nu KD också. Då tyckte Thunberg att jag skulle uteslutas. Då Thunberg med all säkerhet är en principens man och en man med värderingar, så står han nog fortfarande för sina åsikter, varför han då tycker att Ebba också borde uteslutas. Jag kan inte helt förstå hur Thunberg i så fall kan ha fortsatt förtroende. Han borde avgå med omedelbar verkan, inte minst för att inte anklagas för att han vänder kappan efter vinden. Eller har han kanske bytt åsikter och håller nu med om att böneutrop inte borde tillåtas. Inte mycket principer där!

  Posts

1 2 3 4
oktober 23rd, 2018

Kritik mot svensk gränskontroll

Nyligen rapporterade Ekot att EU kraftigt kritiserar svenska gränskontroller. Svenska Dagbladet skriver nu en reportage om detta där jag intervjuats. […]

oktober 21st, 2018

Skottlossningarna i Malmö sjunker…

Idag har jag skrivit en debattinlägg på Aktuella Frågor i Sydsvenskan gällande att skjutningarna i Malmö under 2018 sjunkit med […]

september 22nd, 2018

Bevara den akademiska friheten

På grund av den kontrovers som skapats kring Professor Hesslows föreläsning på läkarutbildningen vid Lunds Universitet, har även jag skrivit […]

juni 21st, 2018

Räknas detta som mutbrott?

De flesta av er känner till studieförbundet Ibn Rushd. I deras ideplattform går det att läsa följande: Ibn Rushd Studieförbunds […]

maj 20th, 2018

Shootouts in Skåne, part II

In part I, I stated that from 1st of January and until 6th of March, 2018, there were 7 shootouts […]

april 26th, 2018

My letter to Her Excellency Audrey Azoulay

In regard to publications in media that the mummified body discovered in Tehran on Monday April 23rd, 2018, may belong […]

april 7th, 2018

Omfattande reformer behövs hos våra etikprövningsnämnder

Regeringskansliet lät meddela den 21 mars att regeringen lämnat in två propositioner till riksdagen som ämnar bidra till en enklare […]

april 1st, 2018

Bekämpa falska nyheter, men bejaka det som är fakta!

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), har bjudit in Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, för att diskutera falska […]

mars 24th, 2018

Mitt hjärta blöder…

Malin Roos, journalist vid Expressen, skriver en fantastik artikel gällande sjukvården. Att läsa den är inte enkel. Så om du […]

mars 20th, 2018

Happy Norooz!

Norooz is the Iranian new year celebrated by the Iranian people all over the world. Norooz means “new day” and […]