List

In regard to publications in media that the mummified body discovered in Tehran on Monday April 23rd, 2018, may belong to the founder of the Pahlavi dynasty, His Majesty Reza Shah Pahlavi, I have written a letter to Audrey Azoulay, the Director-General of the UNESCO.

You can also download the letter: [pdf]

Your Excellency Audrey Azoulay,

As the Director-General of UNESCO, you are aware of the importance of cultural heritage. As a member of the United Nations family, you are also aware of the vital importance of inviolable human dignity and human value.

Therefore, I write this letter to your excellency.

On Monday, April 23rd, 2018, the media in the Islamic Republic of Iran announced that a mummified body was discovered in “Shahre Rey”, south of Tehran. Images of the mummified body have been published by the media. Iranian officials, as well as the Iranian diaspora have announced that the mummified body may belong to the founder of the Pahlavi Dynasty, His Majesty Reza Shah Pahlavi, who ruled Iran between 1921 and 1941.

Reza Shah Pahlavi passed away in South Africa, Johannesburg, in 1944. Some years later he was moved to Iran and his final resting place at “Shahre Rey”. After the victory of the Islamic revolution in 1979, and the overthrow of His Majesty Mohammad Reza Shah Pahlavi, the revolutionaries led by the clerics attacked the mausoleum of Reza Shah Pahlavi and destroyed it. The body of Reza Shah, however, was never found. The newly established Islamic Republic claimed that the body had been removed by the Pahlavi family as they left Iran. This claim has, however, repeatedly been dismissed by both Empress Farah Pahlavi as well as the son of the late Shah, Reza Pahlavi. They state that the body of Reza Shah was never removed and is still at “Shahre Rey”, where he was buried.

It is thus believed that the mummified body found in Tehran, belongs to Reza Shah Pahlavi.

Because of the history of the Islamic Republic of Iran in violating human rights, and the previous attack on the mausoleum of Reza Shah, there is a widespread fear amongst Iranians that the mummified body may be harmed, stolen or in other ways disrespected.

It should, in reality, not matter whether this mummified body belongs to the late Reza Shah Pahlavi or another human being. If not in life, at least in death, we are all equal. A body, irrespective of who it belongs to, must be treated with respect. Furthermore, a mummified body, regardless of its origin, is to be considered cultural heritage of the country.

With this short letter, I humbly ask you to intervene and supervise the treatment of the mummified body and reveal the truth about to whom this body belongs, as the record of the Islamic Republic of Iran makes it impossible to trust its officials.

Respectfully,
Ardavan Khoshnood, PhD

  Posts

1 2 3 5
maj 10th, 2019

Ebba Busch Thor ljög inte

I partiledardebatten har Kristdemokraternas partieldare, Ebba Busch Thor sagt följande: Vi hade 100 000 försök till våldtäkt eller riktiga fullbordade […]

januari 20th, 2019

Ny bok: Brottslighet och utsatthet i Malmö

Under en längre period har jag tillsammans med Marie Väfors Fritz (se nedan), sammanställt en bok gällande brottslighet i Malmö. […]

december 11th, 2018

Intervju med P4 Malmöhus

Intervjuades idag av P4 Malmöhus gällande frågan om hot och våld inom sjukvården. Det blev en mycket intressant diskussion som […]

december 2nd, 2018

Våld och hot inom sjukvården

Tyvärr är våld och hot inom sjukvården och statisk från officiella organ som Statistiska Central Byrån, Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan vanligt […]

november 14th, 2018

Overcrowding at the Emergency Department

The Swedish Medical Journal. Läkartidningen, arranged a seminar in Stockholm on the 13th of November 2018, with focus on Emergency […]

november 1st, 2018

Iranian Terrorism in Denmark

Few of you have missed that an Iranian man with Norwegian citizenship has been arrested by the Swedish Security Police […]

november 1st, 2018

”Irans agerande i Sverige behöver kartläggas”

En man har gripits i Göteborg misstänkt för förberedelse till mord av exiliranier i Danmark. Den viktigaste frågan är huruvida […]

oktober 31st, 2018

Iranier gripen i Göteborg

Få av er har missat att en norsk medborgare med Iransk bakgrund gripits av Säkerhetspolisen i Göteborg. Han misstänks samarbeta […]

oktober 25th, 2018

Rekordmånga unga män skjutna till döds

I onsdags släppte Socialstyrelsen en rapport om att rekordmånga unga män (15-29 år) har skjutits till döds under 2017. På […]

oktober 23rd, 2018

Kritik mot svensk gränskontroll

Nyligen rapporterade Ekot att EU kraftigt kritiserar svenska gränskontroller. Svenska Dagbladet skriver nu en reportage om detta där jag intervjuats. […]