List

In regard to publications in media that the mummified body discovered in Tehran on Monday April 23rd, 2018, may belong to the founder of the Pahlavi dynasty, His Majesty Reza Shah Pahlavi, I have written a letter to Audrey Azoulay, the Director-General of the UNESCO.

You can also download the letter: [pdf]

Your Excellency Audrey Azoulay,

As the Director-General of UNESCO, you are aware of the importance of cultural heritage. As a member of the United Nations family, you are also aware of the vital importance of inviolable human dignity and human value.

Therefore, I write this letter to your excellency.

On Monday, April 23rd, 2018, the media in the Islamic Republic of Iran announced that a mummified body was discovered in “Shahre Rey”, south of Tehran. Images of the mummified body have been published by the media. Iranian officials, as well as the Iranian diaspora have announced that the mummified body may belong to the founder of the Pahlavi Dynasty, His Majesty Reza Shah Pahlavi, who ruled Iran between 1921 and 1941.

Reza Shah Pahlavi passed away in South Africa, Johannesburg, in 1944. Some years later he was moved to Iran and his final resting place at “Shahre Rey”. After the victory of the Islamic revolution in 1979, and the overthrow of His Majesty Mohammad Reza Shah Pahlavi, the revolutionaries led by the clerics attacked the mausoleum of Reza Shah Pahlavi and destroyed it. The body of Reza Shah, however, was never found. The newly established Islamic Republic claimed that the body had been removed by the Pahlavi family as they left Iran. This claim has, however, repeatedly been dismissed by both Empress Farah Pahlavi as well as the son of the late Shah, Reza Pahlavi. They state that the body of Reza Shah was never removed and is still at “Shahre Rey”, where he was buried.

It is thus believed that the mummified body found in Tehran, belongs to Reza Shah Pahlavi.

Because of the history of the Islamic Republic of Iran in violating human rights, and the previous attack on the mausoleum of Reza Shah, there is a widespread fear amongst Iranians that the mummified body may be harmed, stolen or in other ways disrespected.

It should, in reality, not matter whether this mummified body belongs to the late Reza Shah Pahlavi or another human being. If not in life, at least in death, we are all equal. A body, irrespective of who it belongs to, must be treated with respect. Furthermore, a mummified body, regardless of its origin, is to be considered cultural heritage of the country.

With this short letter, I humbly ask you to intervene and supervise the treatment of the mummified body and reveal the truth about to whom this body belongs, as the record of the Islamic Republic of Iran makes it impossible to trust its officials.

Respectfully,
Ardavan Khoshnood, PhD

  Posts

1 2 3 4
oktober 23rd, 2018

Kritik mot svensk gränskontroll

Nyligen rapporterade Ekot att EU kraftigt kritiserar svenska gränskontroller. Svenska Dagbladet skriver nu en reportage om detta där jag intervjuats. […]

oktober 21st, 2018

Skottlossningarna i Malmö sjunker…

Idag har jag skrivit en debattinlägg på Aktuella Frågor i Sydsvenskan gällande att skjutningarna i Malmö under 2018 sjunkit med […]

september 22nd, 2018

Bevara den akademiska friheten

På grund av den kontrovers som skapats kring Professor Hesslows föreläsning på läkarutbildningen vid Lunds Universitet, har även jag skrivit […]

juni 21st, 2018

Räknas detta som mutbrott?

De flesta av er känner till studieförbundet Ibn Rushd. I deras ideplattform går det att läsa följande: Ibn Rushd Studieförbunds […]

maj 20th, 2018

Shootouts in Skåne, part II

In part I, I stated that from 1st of January and until 6th of March, 2018, there were 7 shootouts […]

april 26th, 2018

My letter to Her Excellency Audrey Azoulay

In regard to publications in media that the mummified body discovered in Tehran on Monday April 23rd, 2018, may belong […]

april 7th, 2018

Omfattande reformer behövs hos våra etikprövningsnämnder

Regeringskansliet lät meddela den 21 mars att regeringen lämnat in två propositioner till riksdagen som ämnar bidra till en enklare […]

april 1st, 2018

Bekämpa falska nyheter, men bejaka det som är fakta!

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), har bjudit in Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, för att diskutera falska […]

mars 24th, 2018

Mitt hjärta blöder…

Malin Roos, journalist vid Expressen, skriver en fantastik artikel gällande sjukvården. Att läsa den är inte enkel. Så om du […]

mars 20th, 2018

Happy Norooz!

Norooz is the Iranian new year celebrated by the Iranian people all over the world. Norooz means “new day” and […]