List

Shahen av Iran, Mohammad Reza Shah Pahlavi, hade fyllt 101 år den 26 oktober 2020 om han fortfarande hade levt. I samband med hans årsdag skrev jag en post på min blogg där jag skrev bland annat om det Iranska pop-kungen Aref. Jag skrev:

Aref är en av de mest kända sångarna i Iran och känd som den “Iranska kungen av pop”. Han är allmänt högst älskad. Han var dock aktiv i revolutionen mot Shahen 1979. Han sjöng också låtar till stöd för revolutionen.

Egentligen var Aref en så pass stor motståndare till Shahen, att när Aref lämnade Iran 1980, sjöng han också  för Folkets Mojahedin, en organisation som under Shahens styre gjorde sig skyldiga till flera terroristoperationer och betraktas som en fiende till både den iranska monarkin och själva Shahen.

I september 2020, alltså en månad innan shahens 101:e födelsedag, så släppte Aref en singel där han inte bara hyllade shahen men även hans far Reza Shah den stora. Singeln har fått stor uppmärksamhet bland Iranier. Jag avslutade min förra post med att skriva följande:

Det sägs att historia är den bästa domaren, och att med tiden så kommer sanningen att komma fram. När det gäller Shahen tog det bara 40 år tills sanningen kom fram. Han saknas djupt, inte minst idag när Iran gråter blod.

Och nu till Shahkar Bineshpajooh. Vem är han? Konserthuset Stockholm, i samband med att han skulle ha in konsert i Stockholm i september 2019, skrev följande om honom:

Sångaren och poeten Shahkar Bineshpajooh är en av Irans mest hyllade artister utanför Iran. Under de senaste åren har han gjort en rad uppmärksammade framträdanden, bland annat i anrika Laeiszhalle i Hamburg, Lugan Hall i London, operan i Kiev och konserter i USA och Kanada, bland annat i New York, Chicago, San Francisco, Toronto och i Los Angeles tillsammans med sångaren Andrea Bocelli.

Som den yngsta någonsin antogs Shahkar som doktorand vid Teherans Universitet där han studerade kulturgeografi, stadsplanering, och även komposition; han hade upptäckt sin kärlek till populärmusiken och poesin. Han tog sin doktorsexamen men publicerade också flera album och diktsamlingar, men när hans popularitet blev allt större bland det iranska folket började regimen censurera hans musik och hans poesi. När han på grund av sina politiska åsikter inte heller fick undervisa vid universitetet valde han att emigrera till USA där han sedan länge har sin bas i Los Angeles.

Shahkar Bineshpajooh turnerar världen över och har sedan flytten till USA gett ut flera poesisamlingar och storsäljande album. Vid den här färgsprakande konserten får vi uppleva honom live tillsamman med både orkester och band på scenen.

Det skall också tilläggas att Shahkar nyligen lämnat Iran efter att hela livet levt där. Och nu vill jag bekante er med en av Shahkar´s låtar. Låten heter “Mashti Mashallah” och är en rejäl kritik mot den Islamiska regimen i Iran. Han sjunger om hur mullorna i Iran har förstört allt och samtidigt som han fortsätter sjunga till åhörarnas applåder, så sjunger han plötsligt om hur Iran kunde hamna där den är idag. Han sjunger då följande: “allt detta är vårt fel. Vi ropade död åt shahen och det är inte mer än rätt åt oss.”

Den popularitet som shahen av Iran idag har bland det iranska folket, tror jag inte han någonsin har haft.

  Posts

1 2 3 5
juli 27th, 2021

Gärningsmannaprofilering och stenkastningarna på E65

Här om dagen uttalade jag mig i Kvällsposten om de många stenkastningar som drabbat danskregistrerade bilar på E 65. I […]

maj 28th, 2021

Iran kommer att mörda i Sverige

I oktober 2018 sa jag i en intervju med Svenska Dagbladet att flyktingkrisen kan ha bidragit till att terrorister har […]

februari 19th, 2021

En hyllning till Amir Aslan Afshar

En av Irans främsta diplomater har gått ur tiden. Dr. Amir Aslan Afshar gick bort den 19 februari 2021. Tyvärr […]

februari 7th, 2021

Dr. Yazdi har gått ur tiden

Tyvärr har jag nåtts av beskedet att Dr. Hossein Yazdi har avlidit. Hossein Yazdi föddes 1934 i Iran. Han var […]

januari 31st, 2021

Vem är Shahkar Bineshpajooh?

Shahen av Iran, Mohammad Reza Shah Pahlavi, hade fyllt 101 år den 26 oktober 2020 om han fortfarande hade levt. […]

december 6th, 2020

Shirin Ebadi om shahen

Shirin Ebadi är inte bara den första kvinnan som någonsin blivit domare i Iran, men hon är också den första […]

oktober 25th, 2020

Shahen av Irans 101:e födelsedag

26 oktober 2020 markerar  Mohammad Reza Shah Pahlavis 101 årsdag. Shahen föddes 1919 och blev Irans kronprins i 1925 när […]

april 28th, 2020

Brev till Mike Pompeop

I en intervju som USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, nylige hade, kallade han Persiska viken för “Arabiska viken”. Detta är självfallet […]

januari 10th, 2020

Iran och USA återgår nu till status quo

Konflikten mellan Iran och USA går inte tillbaka till den islamiska revolutionen 1979 som många tror. Iran och USA har […]

december 4th, 2019

Thomas Bodström har fel…

I en intervju med SVT säger förra detta Justitieminister Thomas Bodström: De vet själva att det inte fungerar, det visar […]